Recepten
Zoete aardappel soep
Ingrediënten: 1 el olijfolie 1 ui grof gesneden 1 tl geraspte gember 1 tl geraspte knoflook 100 gram winterpeen in plakjes 500 gr zoete aardappel geschild en in blokjes 750 ml groentebouillon 200 ml kokosmelk 1/2 tl chilivlokken scheutje kokosmelk voor erover Bereidingswijze: Neem een grote soeppan en verhit hierin de olijfolie. Fruit de ui…
Gevulde paprika met roomkaas
Ingrediënten: 4 paprika’s 2 el olijfolie 1 teen knoflook, gehalveerd 250 gr tomaatjes 300 gr roomkaas dille 1 rasp citroen couscous, voor erbij Bereiden: Verwarm de oven door tot 220℃ (heteluchtballon 200℃). Snijd de kapjes van de paprika’s (bewaar ze voor straks!) en verwijder de zaadlijsten. Vet een ovenschaal in met de olie en wrijf…
Boerenkoollasagne
Ingrediënten voor 3 personen: 500 gr boerenkool ( gesneden ) 12 lasagnebladen 1 teen knoflook 1 ui 250 gr champignons 1 bol mozzarella handje geraspte kaas 500 ml melk 50 gr bloem 50 gr boter + 1 eetlepel snuf peper en zout Bereiding: Verwarm de oven op 200 graden. Snipper de ui en knoflook…
Radicchio salade met walnoten
Ingrediënten: 1 eetlepel rozijnen 1 krop radicchio 1 struikje witlof 1 eetlepel olijfolie 2 theelepels honing 1 eetlepel balsamicoazijn 250 gram gepelde walnoten Bereidingswijze: Deze lichte, snelle salade van radicchio met witlof rozijnen balsamico en walnoten is heerlijk als voorgerecht. Was de rozijnen en laat ze in wat water wellen. Maak de radicchio en het…
Gele bieten met sinaasappel
INGREDIËNTEN 700 g gele bieten, een kleine of ½ rode ui, sap van ½ citroen, 1 sinaasappel, 2 el kalamata olijven, ½ tl korianderzaad, ¾ tl komijnzaad, ½ tl paprikapoeder, snufje chilipoeder, eventueel; 1 el olijfolie, eventueel; 2 el gehakte peterselie Bereidingstijd: 70 minuten Ingrediënten voor: 4 personen BEREIDING Kook de bieten in 40-60 min….
Spitskoolstamp met roombrie
Ingrediënten voor 4 personen: 1.2 kg iets kruimige aardappelen 1 spitskool 2 rode puntpaprika’s 50 g ongezouten roomboter 200 g roombrie 4 el zonnebloemolie 4 el paneermeel Bereiden: Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Halveer ondertussen de spitskool in de lengte en…
Nasi goreng met witte kool
Ingrediënten: Voor 4 personen 250 gram zilvervlies rijst 2 uien 1 – 2 teentjes knoflook 2 preien 1 rode paprika 200 gram witte kool of taugé 2 eetlepels olie 2 theelepels koriander 1 theelepel kurkuma geelwortel 1 theelepel komijn 1 theelepel gember Voor erbij: 150 gram hamreepjes 2 eieren kroepoek komkommer sojasaus sambal oelek voor…
Noedelsoep met chinese kool en tempé
Ingrediënten voor 4 personen: 2 sjalotten 2 cm verse gember 2 tenen knoflook 15 g verse koriander 1 Chinese kool 250 g tempeh 1 limoen 1 stengel vers citroengras 1 tl chilivlokken 200 g vermicelli glass noodles soe-oen 4 el arachideolie 1 groentebouillontablet 1 l water 400 ml kokosmelk 1 tl suiker 3 el ketjap…
Risotto met palmkool en champignons
Ingrediënten: 300 gram risottorijst 500 gr palmkool 400 gr kastanjechampignons 2 kleine uien 3-4 tenen knoflook 1 liter kruidenbouillon Scheutje witte wijnazijn 100 gr grana padano Klein beetje sinaasappelrasp Klein beetje sinaasappelsap Handje geroosterde pijnboompitten 4-seizoenenpeper Olijfolie of rijstolie Bereiden: Snijd de palmkool in kleine stukken (de dikke nerven haal je eraf). Snipper de ui…
Ratatouille
Ingrediënten: 1 middelgrote ui 2 tenen knoflook 1 aubergine 1 courgette 1 rode paprika 2 el traditionele olijfolie 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden 40 ml rode wijn 400 g tomatenblokjes in blik 1½ el rode wijnazijn Bereiden: Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergine en courgette in blokjes van 2 bij…
Regenboogpeen uit de oven met knoflook en honing
Dit heerlijke gerecht is gemakkelijker dan je denkt en het is nog supergezond ook. Daarnaast is het een feestje om te serveren dankzij de prachtige kleuren van de regenboogpeen. Je kunt dit gerecht serveren als bijgerecht of als hoofdgerecht. In dat geval kun je er het beste voor kiezen om er een stukje biologisch vlees…
Asperges uit de oven
Ingrediënten voor 2 personen 500 gram witte asperges 2 tenen knoflook 1 eetlepel verse tijmblaadjes 50 milliliter witte wijn 3 eetlepels olijfolie Bereidingswijze Verwarm de oven op 220°C. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Leg de asperges één voor één op een plank en schil ze met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden. Leg…
Wintercouscous met geroosterde pompoen, pastinaak en wortel van Ottolenghi
Uit Ottolenghi’s boek Plenty Het is niet moeilijk om dit gerecht te maken, wel is het handig als je je goed voorbereidt door alle ingrediënten klaar te leggen en vooraf te snijden wat gesneden moet worden. Twee ingrediënten kun je (nog) niet bij de gewone supermarkt kopen, hiervoor ga je naar een Turkse of Marokkaanse…
Regenboogsnijbiet met totmaat
Ingrediënten: 400 gram snijbiet 125 ml olijfolie 5 teentjes knoflook 1 kleine ui 1 citroen schaaf er 2 dunne schilletjes af en gebruik 1 eetlepel sap 3 takjes verse origano 300 gram romatomaten, die goed rijp zijn 120 gram lekkere groene ontpitten olijven 5 gram verse basilicum naar smaak peper & zout Bereiding: Was de snijbiet en haal de bladeren van de stelen, snijd ze in kleine stukjes bak ze in koekenpan in een…
Risotto met bietenloof
Voor 2 personen Ingrediënten: 1/2 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 170 gram risottorijst 100 ml witte vermouth 300 gram bietenloof (stengels en blad) 1 theelepel verse tijmblaadjes ± 1 liter lichte groentebouillon (heet) 75 gram geraspte parmezaanse kaas peper Snijd de stengels van het bietenloof in dunne boogjes en het blad in…
Bosbietjes uit de oven
Aantal personen: 4 Benodigdheden 2 bossen verse bosbietjes (ongeveer 6-8 stuks) 2 teentjes knoflook olijfolie tijm (bij voorkeur vers, anders gedroogd) schort, oven, bakpapier en zilverfolie Bereiding Doe als eerste het schort om ter bescherming van je kleding. Schenk in een kommetje een flinke scheut olijfolie, pers hierin de knoflook. Roer het goed door elkaar…
Wortelpeterseliedumplings
Ingrediënten: Voor de puree: 700 gram wortelpeterselie (schoongemaakt en in stukken van 2,5 cm) 100 ml melk of room 1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt 1 tuinkruidenbouillonblokje 3 takjes tijm, gerist en gehakt (room)boter 1 ei Voor de dumplings: wortelpeterseliepuree (zie boven) 1 ei 1 flinke hand walnoten of amandelen, fijngehakt 5 à 6 eetlepels…
Geroosterde wortelpeterselie
Ingrediënten: Wortelpeterselie Olijfolie Peper en Zout uit de molen Tijm of rozemarijn (of beiden) Bereiden: Verwarm de oven voor op 180C. Was de wortelpeterselie en snijd in de lengte in repen van 2- 3 cm. Spreid uit op een met olijfolie ingevette bakplaat. Maal er peper en zout over en bestrooi met tijm/rozemarijn naar smaak….
Hazelnoot-aardpeerpuree
Ingrediënten: 750 g aardperen 400 g kruimige aardappelen 1 teen knoflook 50 g ongebrande hazelnoten 75 ml halfvolle melk 25 g ongezouten roomboter 10 g verse platte peterselie 1 el hazelnootolie Bereiden: Schil de aardperen en aardappelen. Snijd in gelijke stukken. Kook de aardpeer, aardappel en knoflook in water met zout in 25 min. gaar….
Aardpeersoep met knoflook
Ingrediënten: 600 g aardperen 2 kruimige aardappelen 2 tenen knoflook 1 el venkelzaad 1 el traditionele olijfolie 1 liter kippenbouillon in pot Evt. ½ bakje tuinkers Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardpeer en aardappelen en snijd in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Meng de aardpeer, aardappel en knoflook met het…
Romanesco met hazelnoten
Ingrediënten: 50 g hazelnoten 1 romanesco 15 g verse platte peterselie lekkere zelfgemaakte saladedressing 85 g rucola Bereiden: Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 6 min. goudbruin. Neem uit de pan, laat afkoelen op een bord en hak grof. Snijd de romanesco in roosjes en kook in 6 min….
Geroosterde witlof met biet en peer
Ingrediënten: 4 stronken witlof 4 el olijfolie 300 g gekookte bieten 2 rode uien (in partjes) 2 peren (mild en sappig, ongeschild) 50 g walnoten 1 el vloeibare honing 50 g oude kaas Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof in de lengte…
Snijbiet hartige taart
Ingrediënten 4 personen: Bladerdeeg (6-8 plakjes) Snijbiet ongeveer 400 gram 2 uien 2 knoflooktenen (gedroogde) munt (versgemalen) zout en 4 seizoenenpeper 3 eieren 125 ml kookroom 150 gr zachte geitenkaas 60-80 gram zwarte olijven, ontpit, gehalveerd Voorbereiding: Oven voorverwarmen op 200 graden. Springvorm bekleden met bladerdeeg, met vork wat gaatjes in de bodem prikken. In…
Linzensoep met bleekselderij
Ingrediënten: 2 uien 2 stengels bleekselderij 400 g bruine linzen in blik (uitgelekt) 400 g kikkererwten in blik (uitgelekt) 4 el olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper 2 tl gemalen kaneel 400 g tomatenblokjes (blik) 1 liter groentebouillon van tablet 1 citroen Bereiden: Snipper de ui en snijd de bleekselderij in boogjes. Laat de…
Couscous met kakifruit, geitenkaas en harissa
Ingrediënten: 250 g couscous 250 ml kokend water 2 zoete puntpaprika’s 1 kleine rode ui 2 kakivruchten (stevig) 120 g geitenkaas 80 g ongezouten geroosterde amandelen 20 g verse peterselie 1 citroen (schoongeboend) 2 el milde harissa 4 el extra vierge olijfolie Bereiden: Doe de couscous in een ruime kom. Schenk het water erover. Roer…
Chinese kool met tomaat
Ingrediënten voor 4 personen: 1 Chinese kool 3 Bosuien 1 Vleestomaat 2 el olijfolie 3 el zoete chilisaus Snijd de kool in grove stukken, was en droog in de sla-centrifuge. Snijd de bosui in ringetjes en de tomaat in stukjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de bosui 1 min. Voeg deel voor…
Farfalle met zalm, spinazie en courgette
Ingrediënten voor 4 personen: 300 g farfalle (zak 500 g) 4 middelgrote eieren 1 courgette 2 el milde olijfolie 125 g roomkaas (evt. met kruiden) 500 g verse bladspinazie 100 g gerookte zalmblokjes Bereiden: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Kook ondertussen de eieren in 8 min. hard. Laat ze onder…
Tomatensoep
Ingrediënten voor 4 pers: 750 g tomaten 1 middelgrote ui 1 winterpeen 2 el traditionele olijfolie 70 g tomatenpuree 1 teen knoflook 2 takjes verse tijm 2 rundvleesbouillontabletten 750 ml kokend water Bereiden: Snijd de tomaten elk in 8 parten. Snipper de ui. Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Verhit de olie in…
Venkel met dille
Ingrediënten: 2 venkelknollen 2 citroenen 4 el olijfolie 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 el gedroogde dille Bereiden: Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de venkelknollen in de lengte in dunne plakken. Breng een pan water aan de kook en kook de plakken 8 min. Giet af en verdeel ze over de ovenschaal. Pers…
Gefrituurde bloemkool
Ingrediënten: 1½ liter frituurolie 100 g tarwebloem 100 g maizena 1 tl bakpoeder 2 tl knoflookpoeder 250 ml kraanwater 800 g bloemkoolroosjes ½ el sesamzaad 150 ml zoete chilisaus Bereiden: Verhit de olie in een frituurpan tot 180 °C. Meng ondertussen de bloem, maizena, bakpoeder, knoflookpoeder en eventueel zout in een kom. Voeg het water…
Paksoi met gember
Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie om in te bakken 3 bosuitjes 1 teen knoflook 2 cm verse gember (geschild en fijngesneden) 1 stronk paksoi Bereiden: Verhit 2 el olijfolie in een wok. Roerbak op hoog vuur 3 in schuine stukjes gesneden bosuitjes, 1 in dunne plakjes gesneden teen knoflook, 2 cm verse gember (geschild en fijngesneden)…
Worteltjes met verse gember
Ingrediënten: 500 g wortelen 20 g boter 1 theelepel vloeibare honing 2 cm verse gemberwortel (geschild en geraspt) 1 eetlepel sesamzaad (geroosterd) Bereiden: Breng een grote pan met water aan de kook. Schrap de wortelen en snijd ze in kleine stukken. Kook de wortelen 4 minuten in ruim kokend water met wat zout beetgaar. Laat…
Wortelsalade met sinaasappel
Ingrediënten: 450 g geraspte wortel 1 sinaasappel 4 tl vloeibare honing 4 el olie peper en zout 2 el sesamzaadjes Bereiden: Doe 450 gram geraspte wortel in een grote kom. Rasp het oranje laagje van de schil van 1 sinaasappel. Snij de sinaasappel doormidden en pers ‘m daarna uit. Doe het oranje sinaasappelrasp en het…
Quiche met uien en gorgonzola
Ingrediënten: 6 plakjes diepvries bladerdeeg 6 uien 2 el traditionele olijfolie 4 middelgrote eieren 250 ml verse slagroom 150 g gorgonzola 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden Bereiden: Snijd de ui in ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak alle uien in 10 min. lichtbruin en zacht. Verwarm de oven voor op 200 °C….
Rode koolschotel met uiengehakt
Ingrediënten: 1 kg aardappelen 4 uien 2 el olijfolie 350 g gehakt 1 el gedroogde Italiaanse kruiden 500 g gekookte en gebonden rodekool met appel en 3 kruidnagels (dus van te voren bereiden!) 30 g ongezouten roomboter Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de aardappelen. Snijd ze in vieren en kook ze…
Geroosterde koolplakken met hummus
Recept van Maartje van Velthoven van Pompoen&Aubergine Geroosterde rode koolplakken met hummus (bijgerecht voor 4 personen) 1 flinke rode kool 250 g kikkererwten (uit pot of geweekt, gekookt en nageweld) (of gebruik kant en klare hummus) 2 el tahin citroensap 1 teen knoflook olijfolie peper zout Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en…
Zuurkoolsalade met appel en walnoten
Ingrediënten: Elstar appel (of een andere friszoete appel, ongeschild) 50 g ongebrande walnoten 500 g zuurkool (uitgelekt) 4 el olijfolie extra vierge 1 tl mosterd 1 el honing Bereiden: Schep de zuurkool om met de appelblokjes en walnoten. Maak een dressing van de olie, mosterd en honing. Breng op smaak met peper en zout en…
Geroosterde rode bieten en rode ui met oude geitenkaas
Een recept van Maartje van Velthooven van Pompoen&Aubergine Geroosterde rode bieten en rode ui met oude geitenkaas (hoofdgerecht voor 2 personen) 400 g rode bieten 3 rode uien 2 el olijfolie 2 tl venkelzaad peper en zout 150 g oude geitenkaas Schil de bieten en snijd ze in partjes. Pel de uien en snijd ze…
Soep van pastinaak en geroosterde uien met kaascroutons
Een recept van Maartje van Velthooven van Pompoen&Aubergine Pastinaak-geroosterde uiensoep met appel en kaascrouton (voor 2 liter soep) 6 middelgrote rode uien 2 el grove mosterd 2 el honing 2 el rode wijnazijn 1 kg pastinaak 2 friszure appels 1½ l groentebouillon broodsneetjes kaas met een stevige smaak, bijvoorbeeld brie de meaux of gruyère 4…
Boekweitpasta met Italiaanse pompoensaus
Een recept van Maartje van Velthooven van Pompoen&Aubergine Boekweitpasta met Italiaanse pompoensaus (voor 4 personen) 400 g boekweitpasta een pompoen van ongeveer 1500 g 1 rode ui 2 tenen knoflook 30 g kappertjes 40 g gedroogde tomaatjes 50 g groene olijven 200 ml haverroom 1 el Italiaanse kruiden (Blauwe Huis) peper zout olijfolie Snijd de…
Wortel met knolselderij uit de oven
Ingrediënten voor 4 personen: knolselderij 3 tl gemalen koriander ½ tl zout 6 el traditionele olijfolie 3 cm verse gember 600 g geschilde winterpeen Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de knolselderij en de peen en snijd in plakken van 1.5 cm breed. Snijd de plakken in…
Gegrilde koolrabi met dilledressing
Ingrediënten voor 4 personen: 1 limoen of citroen 3 koolrabi’s 4 eetlepels olijfolie ½ teentje knoflook (uitgeperst) 1 eetlepel kappertjes 1 eetlepel dille (vers of gedroogd) Bereiden: Limoen of citroen schoonboenen, schil raspen en vrucht uitpersen. Koolrabi’s dun schillen en in pan met ruim water, wat zout en 2 el limoen/citroensap in ca. 15 min….
Lauwwarme salade van witte kool
Ingrediënten: 1 friszoete appel ongeveer 50 g hazelnoten (grof gehakt) 5 el olijfolie extra vierge 2 el wittewijnazijn ½ teen knoflook (geperst) ½ witte kool ongeveer 145 g rauwe ham 2 el rozijnen Bereiden: Snijd de ongeschilde appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne parten. Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder…
Zelf zuurkool maken
Pekelen is een oude én tevens goedkope conserveringsmethode waarbij producten in zout of een zoutoplossing worden gelegd. Een soort marineren in zout in feite. Soms wordt ook azijn gebruikt. Zout onttrekt vocht aan het voedsel. Bacteriën en schimmels nestelen zich graag in een vochtige omgeving. Pekelen maakt het dus mogelijk voedsel langer te bewaren dan…
Witlof met knolselderijpuree
Ingrediënten voor 4 personen: 1 knolselderij 2 grote kruimige aardappelen (geschild en in blokjes gesneden) 750 ml volle melk 10 g roomboter 1 el suiker 6 struiken witlof (schoongemaakt en gehalveerd) ½ tl tijmblaadjes 150 ml crème fraîche Bereiden: Snijd de knolselderij in dikke plakken, snijd daarna de schil eraf en snijd de plakken in…
Stamppot van spruiten met gember
Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg kruimige aardappels (geschild en in stukken) 750 g spruitjes (schoongemaakt) 5 cm gemberwortel (geschild) 25 g boter 1 grote ui (grofgesnipperd) 2 theelepels gemalen komijn (djinten) 3 appels (stevig (bijv. elstar), geschild en in blokjes) 150 ml melk (verwarmd) Bereiden: Kook de aardappelen en de spruitjes in een grote…
Bloemkool met groene salsa
Ingrediënten: 1 bloemkool een paar blaadjes verse basilicum 5 el extra vierge olijfolie 1½ el balsamico 2 tl mosterd een paar takjes verse platte peterselie 2 augurken 50 g kappertjes 1 teen knoflook ½ tl zout Bereiden: Verdeel de bloemkool in roosjes en kook in ongeveer 5 minuten beetgaar. Doe ondertussen de knoflook met de…
Zoete aardappelcake
Ingrediënten: 25 g roomboter 350 g lichte basterdsuiker 1 tl vanille 1 mespunt zout 3 middelgrote eieren 300 g zoete aardappelen 3 cm verse gember 3 tl gemalen kaneel 225 g zelfrijzend bakmeel 1 tl bakpoeder 200 g crème fraîche 150 g notenmix 1 limoen 50 g poedersuiker 200 g verse roomkaas (bijv. MonChou) Bereiden:…
Gegratineerde uiensoep
Ingrediënten voor 4 personen: 800 g uien 50 g ongezouten roomboter 1½ liter kraanwater 2 rundvleesbouillontabletten of groentebouillontabletten 2 el tarwebloem 1 tl versgemalen peper 4 el cognac 2 takjes verse tijm ½ afbakstokbrood 150 g geraspte Zwitserse gruyère (kaas) of gewonen belegen kaas Bereiden: Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit…
Curry met savooiekool en garnalen
Ingrediënten: 300 g witte rijst 1 savooiekool 2 el olijfolie 1 ui (in halve ringen) 2 el kerriepoeder 2 tenen knoflook (geperst) 350 gr garnalen 1 pakje kokosmelk (200 ml) Bereiden: Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kool in vieren, verwijder de dikke witte nerf en snijd de bladeren in…
- Zoete aardappel soep
- Gevulde paprika met roomkaas
- Boerenkoollasagne
- Radicchio salade met walnoten
- Gele bieten met sinaasappel
- Spitskoolstamp met roombrie
- Nasi goreng met witte kool
- Noedelsoep met chinese kool en tempé
- Risotto met palmkool en champignons
- Ratatouille
- Regenboogpeen uit de oven met knoflook en honing
- Asperges uit de oven
- Wintercouscous met geroosterde pompoen, pastinaak en wortel van Ottolenghi
- Regenboogsnijbiet met totmaat
- Risotto met bietenloof
- Bosbietjes uit de oven
- Wortelpeterseliedumplings
- Geroosterde wortelpeterselie
- Hazelnoot-aardpeerpuree
- Aardpeersoep met knoflook
- Romanesco met hazelnoten
- Geroosterde witlof met biet en peer
- Snijbiet hartige taart
- Linzensoep met bleekselderij
- Couscous met kakifruit, geitenkaas en harissa
- Chinese kool met tomaat
- Farfalle met zalm, spinazie en courgette
- Tomatensoep
- Venkel met dille
- Gefrituurde bloemkool
- Paksoi met gember
- Worteltjes met verse gember
- Wortelsalade met sinaasappel
- Quiche met uien en gorgonzola
- Rode koolschotel met uiengehakt
- Geroosterde koolplakken met hummus
- Zuurkoolsalade met appel en walnoten
- Geroosterde rode bieten en rode ui met oude geitenkaas
- Soep van pastinaak en geroosterde uien met kaascroutons
- Boekweitpasta met Italiaanse pompoensaus
- Wortel met knolselderij uit de oven
- Gegrilde koolrabi met dilledressing
- Lauwwarme salade van witte kool
- Zelf zuurkool maken
- Witlof met knolselderijpuree
- Stamppot van spruiten met gember
- Bloemkool met groene salsa
- Zoete aardappelcake
- Gegratineerde uiensoep
- Curry met savooiekool en garnalen