Recepten
|

Zoete aardappel soep

Ingrediënten: 1 el olijfolie 1 ui grof gesneden 1 tl geraspte gember 1 tl geraspte knoflook 100 gram winterpeen in plakjes 500 gr zoete aardappel geschild en in blokjes 750 ml groentebouillon 200 ml kokosmelk 1/2 tl chilivlokken scheutje kokosmelk voor erover Bereidingswijze: Neem een grote soeppan en verhit hierin de olijfolie. Fruit de ui…

|

Boerenkoollasagne

Ingrediënten voor 3 personen: 500 gr boerenkool ( gesneden ) 12 lasagnebladen 1 teen knoflook 1 ui 250 gr champignons 1 bol mozzarella handje geraspte kaas 500 ml melk 50 gr bloem 50 gr boter + 1 eetlepel snuf peper en zout   Bereiding: Verwarm de oven op 200 graden. Snipper de ui en knoflook…

|

Gele bieten met sinaasappel

INGREDIËNTEN 700 g gele bieten, een kleine of ½ rode ui, sap van ½ citroen, 1 sinaasappel, 2 el kalamata olijven, ½ tl korianderzaad, ¾ tl komijnzaad, ½ tl paprikapoeder, snufje chilipoeder, eventueel; 1 el olijfolie, eventueel; 2 el gehakte peterselie Bereidingstijd: 70 minuten Ingrediënten voor: 4 personen BEREIDING Kook de bieten in 40-60 min….

|

Risotto met palmkool en champignons

Ingrediënten: 300 gram risottorijst 500 gr palmkool 400 gr kastanjechampignons 2 kleine uien 3-4 tenen knoflook 1 liter kruidenbouillon Scheutje witte wijnazijn 100 gr grana padano Klein beetje sinaasappelrasp Klein beetje sinaasappelsap Handje geroosterde pijnboompitten 4-seizoenenpeper Olijfolie of rijstolie Bereiden: Snijd de palmkool in kleine stukken (de dikke nerven haal je eraf). Snipper de ui…

|

Ratatouille

Ingrediënten: 1 middelgrote ui 2 tenen knoflook 1 aubergine 1 courgette 1 rode paprika 2 el traditionele olijfolie 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden 40 ml rode wijn 400 g tomatenblokjes in blik 1½ el rode wijnazijn Bereiden: Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergine en courgette in blokjes van 2 bij…

|

Asperges uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen 500 gram witte asperges 2 tenen knoflook 1 eetlepel verse tijmblaadjes 50 milliliter witte wijn 3 eetlepels olijfolie Bereidingswijze Verwarm de oven op 220°C. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Leg de asperges één voor één op een plank en schil ze met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden. Leg…

|

Wintercouscous met geroosterde pompoen, pastinaak en wortel van Ottolenghi

Uit Ottolenghi’s boek Plenty Het is niet moeilijk om dit gerecht te maken, wel is het handig als je je goed voorbereidt door alle ingrediënten klaar te leggen en vooraf te snijden wat gesneden moet worden. Twee ingrediënten kun je (nog) niet bij de gewone supermarkt kopen, hiervoor ga je naar een Turkse of Marokkaanse…

|

Regenboogsnijbiet met totmaat

Ingrediënten: 400 gram snijbiet 125 ml olijfolie 5 teentjes knoflook 1 kleine ui 1 citroen schaaf er 2 dunne schilletjes af en gebruik 1 eetlepel sap 3 takjes verse origano 300 gram romatomaten, die goed rijp zijn 120 gram lekkere groene ontpitten olijven 5 gram verse basilicum naar smaak peper & zout   Bereiding: Was de snijbiet en haal de bladeren van de stelen, snijd ze in kleine stukjes bak ze in koekenpan in een…

|

Risotto met bietenloof

Voor 2 personen Ingrediënten: 1/2 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 170 gram risottorijst 100 ml witte vermouth 300 gram bietenloof (stengels en blad) 1 theelepel verse tijmblaadjes ± 1 liter lichte groentebouillon (heet) 75 gram geraspte parmezaanse kaas peper Snijd de stengels van het bietenloof in dunne boogjes en het blad in…

|

Bosbietjes uit de oven

Aantal personen: 4 Benodigdheden 2 bossen verse bosbietjes (ongeveer 6-8 stuks) 2 teentjes knoflook olijfolie tijm (bij voorkeur vers, anders gedroogd) schort, oven, bakpapier en zilverfolie Bereiding Doe als eerste het schort om ter bescherming van je kleding. Schenk in een kommetje een flinke scheut olijfolie, pers hierin de knoflook. Roer het goed door elkaar…

|

Wortelpeterseliedumplings

Ingrediënten: Voor de puree: 700 gram wortelpeterselie (schoongemaakt en in stukken van 2,5 cm) 100 ml melk of room 1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt 1 tuinkruidenbouillonblokje 3 takjes tijm, gerist en gehakt (room)boter 1 ei Voor de dumplings: wortelpeterseliepuree (zie boven) 1 ei 1 flinke hand walnoten of amandelen, fijngehakt 5 à 6 eetlepels…

|

Hazelnoot-aardpeerpuree

Ingrediënten: 750 g aardperen 400 g kruimige aardappelen 1 teen knoflook 50 g ongebrande hazelnoten 75 ml halfvolle melk 25 g ongezouten roomboter 10 g verse platte peterselie 1 el hazelnootolie Bereiden: Schil de aardperen en aardappelen. Snijd in gelijke stukken. Kook de aardpeer, aardappel en knoflook in water met zout in 25 min. gaar….

|

Aardpeersoep met knoflook

Ingrediënten: 600 g aardperen 2 kruimige aardappelen 2 tenen knoflook 1 el venkelzaad 1 el traditionele olijfolie 1 liter kippenbouillon in pot Evt. ½ bakje tuinkers Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardpeer en aardappelen en snijd in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Meng de aardpeer, aardappel en knoflook met het…

|

Snijbiet hartige taart

Ingrediënten 4 personen: Bladerdeeg (6-8 plakjes) Snijbiet ongeveer 400 gram 2 uien 2 knoflooktenen (gedroogde) munt (versgemalen) zout en 4 seizoenenpeper 3 eieren 125 ml kookroom 150 gr zachte geitenkaas 60-80 gram zwarte olijven, ontpit, gehalveerd Voorbereiding: Oven voorverwarmen op 200 graden. Springvorm bekleden met bladerdeeg, met vork wat gaatjes in de bodem prikken. In…

|

Tomatensoep

Ingrediënten voor 4 pers: 750 g tomaten 1 middelgrote ui 1 winterpeen 2 el traditionele olijfolie 70 g tomatenpuree 1 teen knoflook 2 takjes verse tijm 2 rundvleesbouillontabletten 750 ml kokend water Bereiden: Snijd de tomaten elk in 8 parten. Snipper de ui. Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Verhit de olie in…

|

Venkel met dille

Ingrediënten: 2 venkelknollen 2 citroenen 4 el olijfolie 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 el gedroogde dille Bereiden: Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de venkelknollen in de lengte in dunne plakken. Breng een pan water aan de kook en kook de plakken 8 min. Giet af en verdeel ze over de ovenschaal. Pers…

|

Gefrituurde bloemkool

Ingrediënten: 1½ liter frituurolie 100 g tarwebloem 100 g maizena 1 tl bakpoeder 2 tl knoflookpoeder 250 ml kraanwater 800 g bloemkoolroosjes ½ el sesamzaad 150 ml zoete chilisaus Bereiden: Verhit de olie in een frituurpan tot 180 °C. Meng ondertussen de bloem, maizena, bakpoeder, knoflookpoeder en eventueel zout in een kom. Voeg het water…

|

Paksoi met gember

Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie om in te bakken 3 bosuitjes 1 teen knoflook 2 cm verse gember (geschild en fijngesneden) 1 stronk paksoi Bereiden: Verhit 2 el olijfolie in een wok. Roerbak op hoog vuur 3 in schuine stukjes gesneden bosuitjes, 1 in dunne plakjes gesneden teen knoflook, 2 cm verse gember (geschild en fijngesneden)…

|

Soep van pastinaak en geroosterde uien met kaascroutons

Een recept van Maartje van Velthooven van Pompoen&Aubergine  Pastinaak-geroosterde uiensoep met appel en kaascrouton (voor 2 liter soep) 6 middelgrote rode uien 2 el grove mosterd 2 el honing 2 el rode wijnazijn 1 kg pastinaak 2 friszure appels 1½ l groentebouillon broodsneetjes kaas met een stevige smaak, bijvoorbeeld brie de meaux of gruyère 4…

|

Zelf zuurkool maken

Pekelen is een oude én tevens goedkope conserveringsmethode waarbij producten in zout of een zoutoplossing worden gelegd. Een soort marineren in zout in feite. Soms wordt ook azijn gebruikt. Zout onttrekt vocht aan het voedsel. Bacteriën en schimmels nestelen zich graag in een vochtige omgeving. Pekelen maakt het dus mogelijk voedsel langer te bewaren dan…

|

Zoete aardappelcake

Ingrediënten: 25 g roomboter 350 g lichte basterdsuiker 1 tl vanille 1 mespunt zout 3 middelgrote eieren 300 g zoete aardappelen 3 cm verse gember 3 tl gemalen kaneel 225 g zelfrijzend bakmeel 1 tl bakpoeder 200 g crème fraîche 150 g notenmix 1 limoen 50 g poedersuiker 200 g verse roomkaas (bijv. MonChou) Bereiden:…

|

Gegratineerde uiensoep

Ingrediënten voor 4 personen: 800 g  uien 50 g ongezouten roomboter 1½ liter kraanwater 2 rundvleesbouillontabletten of groentebouillontabletten 2 el tarwebloem 1 tl versgemalen peper 4 el cognac 2 takjes verse tijm ½ afbakstokbrood 150 g geraspte Zwitserse gruyère (kaas) of gewonen belegen kaas Bereiden: Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit…