|
|
|
Eindelijk was het iets droger de afgelopen week. Niet dat er niets gevallen is, maar significant minder dan de periode daarvoor. De plassen op de paden veranderen van eendenvijfer langzamerhand in een modderpoel. Als het dan aankomende week een beetje gaat vriezen, zal het wel snel beter worden. Hoe heerlijk; nachtvorst! Voor de natuur erg belangrijk en voor de mens vaak mooi. Hopelijk zet de winter dan een beetje door zodat we er echt van kunnen genieten.
|
Lekker stamppotten en soepen, stoven en snoepen. En dan lekker vroeg naar bed voor een soort winterslaap...
|
Geniet van het herfstige pakket; weer veel lekkers om fijne gerechten mee te maken!
|
|
|
Inhoud week 48 (28 november)
|
Groentekrat: Rode kool Broccoli Peen Snijbiet Zuurkool Prei
|
Fruitkrat: Appels Peren Mandarijnen Bananen
|
NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.
|
|
|
|
|
Rode koolschotel met uiengehakt
|
Ingrediënten: 1 kg aardappelen 4 uien 2 el olijfolie 350 g gehakt 1 el gedroogde Italiaanse kruiden 500 g gekookte en gebonden rodekool met appel en 3 kruidnagels (dus van te voren bereiden!) 30 g ongezouten roomboter Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de aardappelen. Snijd ze in vieren en kook ze in 20 min. gaar. Snijd …
|
|
|
|
|
Romige rode kool
|
Ingrediënten voor 4 personen: 2 tl venkelzaad 600 g rodekool 2 appels 1 el rodewijnazijn 300 ml kraanwater 1 kippenbouillontablet 30 g ongezouten roomboter 125 ml verse slagroom Bereiden: Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het venkelzaad 1 min. Laat afkoelen op een bord en maal fijn in de vijzel. Snijd de kool in de lengte in …
|
|
|
|
|
Regenboogsnijbiet met totmaat
|
Ingrediënten: 400 gram snijbiet 125 ml olijfolie 5 teentjes knoflook 1 kleine ui 1 citroen schaaf er 2 dunne schilletjes af en gebruik 1 eetlepel sap 3 takjes verse origano 300 gram romatomaten, die goed rijp zijn 120 gram lekkere groene ontpitten olijven 5 gram verse basilicum naar smaak peper & zout Bereiding: Was de snijbiet en haal de bladeren van de stelen, snijd ze in kleine stukjes bak ze in koekenpan in een theelepel olijfolie gedurende 4 minuten, …
|
|
|
|
|
Wortel met knolselderij uit de oven
|
Ingrediënten voor 4 personen: knolselderij 3 tl gemalen koriander ½ tl zout 6 el traditionele olijfolie 3 cm verse gember 600 g geschilde winterpeen Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de knolselderij en de peen en snijd in plakken van 1.5 cm breed. Snijd de plakken in repen van 2 cm. Schil …
|
|
|
|
|
Appel-wortelquiche met geitenkaas
|
Een recept van Maartje van Velthooven Appel-wortelquiche met geitenkaas Ingrediënten: 5 plakjes bladerdeeg 2 el couscous 2 grote of 3 wat kleinere appels 500 g bospeen of winterwortel 250 g zachte geitenkaas het sap van 1 citroen 2 el honing 2 el olijfolie zout en peper verse bieslook Bereiden: Maak de bospeen of winterwortels schoon en snijd ze in stukjes …
|
|
|
|
|
Snijbiet hartige taart
|
Ingrediënten 4 personen: Bladerdeeg (6-8 plakjes) Snijbiet ongeveer 400 gram 2 uien 2 knoflooktenen (gedroogde) munt (versgemalen) zout en 4 seizoenenpeper 3 eieren 125 ml kookroom 150 gr zachte geitenkaas 60-80 gram zwarte olijven, ontpit, gehalveerd Voorbereiding: Oven voorverwarmen op 200 graden. Springvorm bekleden met bladerdeeg, met vork wat gaatjes in de bodem prikken. In wokpan de ui en knoflook …
|
|
|
|
|
Pasta met snijbiet, rozijnen en pijnboompitten
|
Voorbereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 20 minuten Aantal personen: 4 INGREDIËNTEN 600 gram snijbiet 400 gram stevige pasta (geen spaghetti dus) 50 gram rozijnen 50 gram pijnboompitten 1 ui 1 theelepel komijnpoeder 1/2 theelepel kaneel Zet een pan water met zout op voor de pasta. Zet een grote koekenpan op het vuur en rooster hierin de pijnboompitten tot ze bruin …
|
|
|
|
|
Zuurkoolsalade met appel en walnoten
|
Ingrediënten: Elstar appel (of een andere friszoete appel, ongeschild) 50 g ongebrande walnoten 500 g zuurkool (uitgelekt) 4 el olijfolie extra vierge 1 tl mosterd 1 el honing Bereiden: Schep de zuurkool om met de appelblokjes en walnoten. Maak een dressing van de olie, mosterd en honing. Breng op smaak met peper en zout en schep door de salade. Lekker …
|
|
|
|
|
Volkoren spaghetti met amandelpesto en broccoli
|
Ingrediënten: 1 stronk broccoli 300 g gegrilde rode paprika's (uit pot of zelf gegrild!) 250 ml rijst cuisine (room van rijst om sausjes mee te maken) 30 g peterselie 50 g geroosterde amandelen 2 tenen knoflook 75 ml extra vierge olijfolie 250 g spelt volkoren spaghetti 250 g cherrytomaten aan de tak Bereiden: Verdeel de broccoli in kleine roosjes. …
|
|
|
|
|
Broccoli met gember en sambal
|
Ingrediënten Stronk broccoli 3 cm verse gember 4 eetlepels sojasaus 1 eetlepel sambal Bereiden Verdeel de broccoli in roosjes. Schil de stronk en snijd in plakjes. Doe alles in een metalen zeef of vergiet en hang die in een pan met een laagje kokend water. Doe de deksel erop en stoom de broccoli in 7 min. beetgaar. Snijd de …
|
|
|
|
|
|
|