|
|
|
Heel zachtjes aan komen de eerste tekenen van het vroege voorjaar. De koolmees laat z'n vrolijke geluid weer horen. Hier en daar een groen neusje van de krokussen en narcissen.
|
Voor ons het moment om echt concreet te beginnen met de planning van aankomend seizoen. Dat betekent dus samen een paar avonden per week elk gewas dat we willen telen uitwerken op een A4tje. Hoe vaak komt het in de pakketten, hoeveel voor de wekelijkse markt en de winkel? Wat moeten we dan aan zaai- en plantgoed bestellen en wanneer gaat het de grond in? Vanaf wanneer tot wanneer is het te oogsten? Gaan we nog onder plastic tunnels de teelt vervroegen en verlaten?
|
Want als de zaden en de planten eenmaal binnen zijn, kun je niet meer terug. Van alles wil je precies genoeg hebben. Nee verkopen aan de klant wil je niet maar overschotten op het land evenmin.
|
Na de uitwerking op papier gaat het in excel zodat we een duidelijk overzicht per week hebben van de inkoop-, zaai-, plant- en oogstmomenten.
|
Zo zijn we dus nu al druk met wat er in het seizoen precies op jullie bord belandt!
|
Hieronder weer de inhoud voor aankomende dinsdag; deels Nederlands en deels van elders. De tijd breekt nu aan dat er weinig Nederlands is. Gelukkig komt de bloemkool niet van heel ver; in Bretagne wordt elk jaar de vroege weeuwenteelt van bloemkool gedaan. En dan staat er op de kist ' Prince de Bretagne'.
|
Eet smakelijk en een fijn weekend gewenst!
|
|
|
Inhoud week 5 (31 januari)
|
Groentekrat: Bloemkool Bleekselderij Winterpeen Witlof Prei Peterselie
|
Fruitkrat: Appels Peren Sinaasappel Mandarijn
|
NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.
|
|
|
|
|
Bloemkool met groene salsa
|
Ingrediënten: 1 bloemkool een paar blaadjes verse basilicum 5 el extra vierge olijfolie 1½ el balsamico 2 tl mosterd een paar takjes verse platte peterselie 2 augurken 50 g kappertjes 1 teen knoflook ½ tl zout Bereiden: Verdeel de bloemkool in roosjes en kook in ongeveer 5 minuten beetgaar. Doe ondertussen de knoflook met de kappertjes, augurken, peterselie, mosterd, balsamico, …
|
|
|
|
|
Gebakken witlof met ui en spek
|
Ingrediënten: 4 struiken witlof 125 g ontbijtspek 1 ui 1 teen knoflook 2 el traditionele olijfolie 1 tl gedroogde oregano Bereiden: Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd de witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Haal de bladeren los, was en droog ze. Bak het spek in een koekenpan zonder olie of boter in ca. 5 min. knapperig. …
|
|
|
|
|
Linzensoep met bleekselderij
|
Ingrediënten: 2 uien 2 stengels bleekselderij 400 g bruine linzen in blik (uitgelekt) 400 g kikkererwten in blik (uitgelekt) 4 el olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper 2 tl gemalen kaneel 400 g tomatenblokjes (blik) 1 liter groentebouillon van tablet 1 citroen Bereiden: Snipper de ui en snijd de bleekselderij in boogjes. Laat de linzen en kikkererwten uitlekken. Verhit …
|
|
|
|
|
Mediterrane bleekselderij
|
Ingrediënten: 1 struik bleekselderij 1 rode ui 1 teen knoflook 4 verse tijm 2 el olijfolie 400 g tomatenblokjes Bereiden: Maak de bleekselderij schoon en snijd het in schuine stukjes. Pel en halveer de ui en snijd in dunne partjes. Haal de partjes los. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de …
|
|
|
|
|
|
|