|
|
|
Wat een lente! Donderdag was opeens de kou uit de lucht doordat de wind draaide. De eerste bloesems van one sierkers zijn vandaag opengegaan. De kat ligt weer te soezen in de tuin in plaats van op de verwarming. Aankomende week zal de loonwerker onze aspergeruggen vrezen en leggen we er folie overheen. Laat de zon maar flink schijnen, dan kunnen we weer smullen van het witte goud!
|
Geen enkel jaar is het zelfde als het voorgaande. Na even snuffelen op internet kwamen we wat leuke oude wijsheden over het weer tegen, die natuurlijk meestal betrekking hebben op de landbouw.
|
Hieronder enkele die voor en tegen een goed seizoen op de tuin pleiten. Even afwachten wat de rest van maart doet. Want nat was het in januari en de lente was ook aardig vroeg...
|
In januari veel verdronken land, is goed voor ganzen maar slecht voor de boerenstand.
|
Een veel te vroege lente, geeft brood zonder krenten.
|
Niet te droog, niet te nat, dan vult maart een duchtig vat.
|
Een goed weekend gewenst! Hartelijke groentjes,
|
|
|
Inhoud week 11 (15 maart)
|
Groentekrat: Venkel Bietenmix Spitskool Koolrabi Prei Sla
|
Fruitkrat: Appel Banaan Avocado Mandarijn
|
NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.
|
|
|
|
|
Gegrilde koolrabi met dilledressing
|
Ingrediënten voor 4 personen: 1 limoen of citroen 3 koolrabi's 4 eetlepels olijfolie ½ teentje knoflook (uitgeperst) 1 eetlepel kappertjes 1 eetlepel dille (vers of gedroogd) Bereiden: Limoen of citroen schoonboenen, schil raspen en vrucht uitpersen. Koolrabi's dun schillen en in pan met ruim water, wat zout en 2 el limoen/citroensap in ca. 15 min. beetgaar koken. Koolrabi iets laten …
|
|
|
|
|
Gebakken koolrabi met kardemom en geitenkaas
|
Ingrediënten voor 4 personen: verse bieslook (ong. 25 gr.) 125 ml crème fraîche 125 g verse geitenkaas versgemalen peper ½ zak waterkers (a 75 g) 1 el olijfolie extra vierge 3 el aardappelzetmeel (of maizena) 1 tl poedersuiker ½ tl gemalen kardemom 2 koolrabi's 25 g boter Bereiden: Bieslook fijnsnijden, 8 sprieten apart houden. In kom crème fraîche met vork …
|
|
|
|
|
Pikante koolrabischotel met tomaten
|
Nodig: 2 koolrabi’s 1 el olie ½ tl komijnzaad een snuf asafoetidapoeder (ofwel 1 teentje hard gebakken knoflook) 1 gedroogde rode peper 3 tomaten, ontveld en fijngehakt ¼ tl kurkumapoeder ½ tl zout Bereiding: Snijd ongeveer een achtste van de grove onderkant van de koolrabiknol, schil dan de rest. Snijd de koolrabiknol in vieren, zoals u een appel in vieren …
|
|
|
|
|
Geroosterde rode bieten en rode ui met oude geitenkaas
|
Een recept van Maartje van Velthooven van Pompoen&Aubergine Geroosterde rode bieten en rode ui met oude geitenkaas (hoofdgerecht voor 2 personen) 400 g rode bieten 3 rode uien 2 el olijfolie 2 tl venkelzaad peper en zout 150 g oude geitenkaas Schil de bieten en snijd ze in partjes. Pel de uien en snijd ze ook in partjes. Doe de …
|
|
|
|
|
Gegratineerde venkel
|
Ingrediënten: 3 venkelknollen zout 50 g Parmezaanse kaas 1 eetlepel boter versgemalen peper 1 dl slagroom 1 dl droge witte wijn Bereiden: Venkelknollen schoonmaken, wassen en elk in vieren snijden. Venkelgroen apart houden. Venkel in ruim water met zout ca. 4 minuten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4. Kaas raspen. Venkel goed laten uitlekken. Lage ovenschaal …
|
|
|
|
|
|