|
|
|
Hier alweer de inhoud voor de pakketten van dinsdag a.s. En ook twee leuke receptjes voor de iet wat minder populaire witte kool, zodat de maaltijd toch zal bevallen.
|
|
Inhoud week 5 (28 januari)
|
NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.
|
|
|
|
|
Lauwwarme salade van witte kool
|
Ingrediënten: 1 friszoete appel ongeveer 50 g hazelnoten (grof gehakt) 5 el olijfolie extra vierge 2 el wittewijnazijn ½ teen knoflook (geperst) ½ witte kool ongeveer 145 g rauwe ham 2 el rozijnen Bereiden: Snijd de ongeschilde appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne parten. Rooster de hazelnoten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 …
|
|
|
|
|
Zelf zuurkool maken
|
Pekelen is een oude én tevens goedkope conserveringsmethode waarbij producten in zout of een zoutoplossing worden gelegd. Een soort marineren in zout in feite. Soms wordt ook azijn gebruikt. Zout onttrekt vocht aan het voedsel. Bacteriën en schimmels nestelen zich graag in een vochtige omgeving.
|
Pekelen maakt het dus mogelijk voedsel langer te bewaren dan hun natuurlijke levensduur en maakt het bovendien malser en smaakvoller. Vaak gebruik je naast zout ook allerlei kruiden en specerijen. Daarnaast heeft gepekelde voeding (‘pickles’) een erg heilzame werking op de spijsvertering en op het darmstelsel. Het is erg gezond een kleine hoeveelheid te nuttigen op het einde van elke maaltijd.
|
Probeer eens zelf te pekelen! Het kan met vlees of vis, maar het kan ook met groente.
|
Bovendien is pekelen een inmaakmethode waarbij de voedingswaarde behouden blijven.
|
Zuurkool bevat vooral veel vitamine C, maar ook vitamine B.
|
Ingrediënten: 1 kg witte kool 10 g zeezout 2 tl karwijzaad 1 tl venkelzaad 1 liter pekelwater (van 15 g zout op 1 liter water) Keukenspullen: mandoline (rasp om dunne plakjes mee te schaven) weckpot à 2 liter klein glazen potje dat in de weckpot past (zonder etiket) Bereiden: Snijd de kool in kwarten en snijd vervolgens fijn met de …
|
|
|
|
|
|