|
|
|
Eindelijk bloeit de sierkers op ons erf! Het is altijd grappig om te zien dat de sierkersen in het dorp en de steden eerder bloeien dan bij ons. De wind waait namelijk flink bij ons op de boerderij en zorgt dus voor lagere temperaturen en daarmee latere bloei van planten en bomen. Voor ons is de lente dus nu echt aangebroken!
|
Hoewel de oosterwind momenteel ervoor zorgt dat de temperatuur nog niet echt aangenaam is, helpt deze wel bij het drogen van onze grond. Helaas zal het niet genoeg zijn om voor de volgende buien de grond droog genoeg te hebben voor de eerste bewerkingen, maar toch: alle beetjes helpen.
|
Hieronder weer de inhoud voor aankomende dinsdag. We doen ons uiterste best om een divers en afwisselend pakket samen te stellen met zoveel mogelijk Nederlandse producten. Helaas is nu echt de schaarste in Nederland aangebroken wat betreft groente. De gewassen die in de winter op eigen bodem groeien zijn lang en breed op. Denk daarbij aan boerenkool, spruiten en andere kolen.
|
De gewassen die langer te bewaren zijn in de Nederlandse schuren, zoals pompoen, bieten, peen, etc. raken nu ook op of lopen terug in kwaliteit.
|
En dit alles terwijl het teeltseizoen op de koude grond in Nederland nog lang niet begonnen is. Wel zien we weer de eerste kasproducten uit Nederland, zoals de kropsla van afgelopen week.
|
Aangezien wij ook door al onze teelten en voorraden heen zijn proberen wij zo veel mogelijk bij collega's in te kopen. Maar om de variatie erin te houden voor u als klant komt er ook een en ander uit Frankrijk, Spanje of Italië; de drie grootste bio producenten van Europa.
|
Voor nu wensen wij jullie een fijn weekend!
|
|
|
Inhoud week 11 (12 maart)
|
Groentekrat: Spitskool Bospeen Rode biet Aardpeer Champignons Tomaten
|
Fruitkrat: Peren Sinaasappel Mandarijn Kiwi
|
NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.
|
|
|
|
|
Bietengratin
|
Ingrediënten: 1 beker crème fraîche (125 ml)100 ml melk2 eetlepels geraspte mierikswortel (potje a 140 gr)2 eieren150 gr oude kaas (geraspt)1 kilo aardappels (vastkokend, geschild en in dunne plakjes)500 gr rode bieten (in dunne plakjes) Bereiden: Roer de crème fraîche, de melk, de mierikswortel, de eieren en zout naar smaak goed door elkaar met een garde. Schep 100 g van …
|
|
|
|
|
Boekweitrisotto met rode biet, geitenkaas en pijnboompitten
|
Ingrediënten: 2 uien 2 tenen knoflook 500 g gekookte rode bieten 2 takjes verse tijm 2 el olijfolie 300 g boekweit 1¼ liter hete groentebouillon (van een halve tablet) 30 g pijnboompitten 150 g verse geitenkaas naturel 75 g rucola Bereiden: Kook de bieten van te voren gaar. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de rode biet in …
|
|
|
|
|
Aardpeersoep met knoflook
|
Ingrediënten: 600 g aardperen 2 kruimige aardappelen 2 tenen knoflook 1 el venkelzaad 1 el traditionele olijfolie 1 liter kippenbouillon in pot Evt. ½ bakje tuinkers Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardpeer en aardappelen en snijd in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Meng de aardpeer, aardappel en knoflook met het venkelzaad en de olijfolie. Breng …
|
|
|
|
|
Spitskoolstamp met roombrie
|
Ingrediënten voor 4 personen: 1.2 kg iets kruimige aardappelen 1 spitskool 2 rode puntpaprika's 50 g ongezouten roomboter 200 g roombrie 4 el zonnebloemolie 4 el paneermeel Bereiden: Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Halveer ondertussen de spitskool in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd …
|
|
|
|
|
|
|
|