|
|
|
Het is alweer augustus! Overdag zult u niet zoveel verschil merken met juli. Maar in de vroege ochtend en late avond, wanneer het schemert, staan er weer witte nevelsluiers boven het land. Dit is zo'n prachtige sfeer. Ik raad iedereen aan om rond deze momenten eens een wandeling of fietstocht te maken. Je ruikt dan ook al de eerste luchtjes die licht aan de herfst doen denken. Dit komt door de hogere luchtvochtigheid waardoor de eerste herfstschimmels weer aan de slag gaan. Maar overdag verdwijnt dit als sneeuw voor de zon en kan het weer heerlijk warm zijn.
|
Deze afwisseling van vochtige frisheid en zomerse warmte komen bijvoorbeeld de pompoenen op het land goed van pas. Door de afbraakschimmels sterft het weelderige loof af en komt de pompoen bloot op het land te liggen. Door de middagzon kan die nu mooi afrijpen.
|
Op school zongen wij vroeger een mooie canon over deze tijd van het jaar:
|
als nevel vroeg de morgen grijst,
|
want des te schoner is de dag,
|
de dag die daar uit rijst.
|
Nu als tuinder snap ik die tekst beter dan vroeger :)
|
Bijgevoegd de inhoud voor aanstaande dinsdag. Weer met heerlijke aardbeien in het fruitpakket!
|
|
|
Week 32 (6 augustus)
|
Groentekrat: Bloemkool Snijbiet Venkel Rode biet Bosui Courgette/Koolrabi
|
Fruitkrat: Peren Grapefruit Druiven Aardbeien
|
NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.
|
|
|
|
|
Bloemkool met groene salsa
|
Ingrediënten: 1 bloemkool een paar blaadjes verse basilicum 5 el extra vierge olijfolie 1½ el balsamico 2 tl mosterd een paar takjes verse platte peterselie 2 augurken 50 g kappertjes 1 teen knoflook ½ tl zout Bereiden: Verdeel de bloemkool in roosjes en kook in ongeveer 5 minuten beetgaar. Doe ondertussen de knoflook met de kappertjes, augurken, peterselie, mosterd, balsamico, …
|
|
|
|
|
Bloemkool al forno met mozzarella
|
Ingrediënten: 1 bloemkool 125 g mozzarella 100 g geraspte Parmezaanse kaas 2 tl gedroogde oregano Bereiden: Zet de ovengrill aan of verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes 8 min. in water met zout. Giet af en schep in de ovenschaal. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Leg de kaasplakken op de …
|
|
|
|
|
Regenboogsnijbiet met totmaat
|
Ingrediënten: 400 gram snijbiet 125 ml olijfolie 5 teentjes knoflook 1 kleine ui 1 citroen schaaf er 2 dunne schilletjes af en gebruik 1 eetlepel sap 3 takjes verse origano 300 gram romatomaten, die goed rijp zijn 120 gram lekkere groene ontpitten olijven 5 gram verse basilicum naar smaak peper & zout Bereiding: Was de snijbiet en haal de bladeren van de stelen, snijd ze in kleine stukjes bak ze in koekenpan in een theelepel olijfolie gedurende 4 minuten, …
|
|
|
|
|
Snijbiet hartige taart
|
Ingrediënten 4 personen: Bladerdeeg (6-8 plakjes) Snijbiet ongeveer 400 gram 2 uien 2 knoflooktenen (gedroogde) munt (versgemalen) zout en 4 seizoenenpeper 3 eieren 125 ml kookroom 150 gr zachte geitenkaas 60-80 gram zwarte olijven, ontpit, gehalveerd Voorbereiding: Oven voorverwarmen op 200 graden. Springvorm bekleden met bladerdeeg, met vork wat gaatjes in de bodem prikken. In wokpan de ui en knoflook …
|
|
|
|
|
Gepofte bietjes met knoflookroomkaas
|
Ingrediënten voor 4 personen: 1 el honing 2 el zonnebloemolie of olijfolie 4 gekookte bietjes 1 bakje kruiden-knoflookroomkaas ( ook zelf te maken van een bakje naturel roomkaas met verse kruiden uit eigen tuin en knoflook!) Bereiden: Kook bieten voor in een pan met ruim water. Ze zijn gaar wanner er luchtbelletjes onder de schil ontstaan of wanneer je er …
|
|
|
|
|
|