De Antoniushoeve
Beste mensen,

Het is midzomer en we hebben eindelijk een grote slag kunnen maken met planten. Wel bijna drie maanden later dan anders, maar beter laat dan nooit!
Als het goed is komt er ook eindelijk mooi zomers weer aan. Dat wordt extra genieten na die ontberingen met die nattigheid :)

Midzomer is iets wat eeuwenlang gevierd werd met een mooi feest dat duurde tot in de late uurtjes. Jammer eigenlijk dat dat niet meer in onze traditie is. Want volgens mij voelen we best nog de bijzondere sfeer van de zomerzonnewende. Maar zijn we helaas te druk en te afgeleid met wereldse zaken om hier bewust mee bezig te zijn...
Dus dan maar een oud gedicht van een bekende Vlaamse dichter om toch de sfeer een beetje te zetten:

ST. JANSVIER

Nu zit de zonne
hooge in den hemelstoel,
nu zit de zonne
hooge over al.
Haalt hout en helpt ons,
hoopt het te gare alhier;
haalt hout en helpt ons
mede, altemaal.

Guido Gezelle

In de landbouw wordt midzomer vanouds ook gezien als het moment dat de plantenwereld veranderd. Daar waar het voorjaar voor flinke groeikrachten zorgen in bladontwikkeling, en daarmee voor bladgewassen een mooie tijd is om flinke massa aan te maken, is het na midzomer echt anders. De planten gaan zich strekken, worden sneller stengelig en gaan richting de bloei. In juli is het daarom ook altijd zo'n bloemenpracht. Dit is ook de reden waarom bijvoorbeeld spinazie het goed doet in het voorjaar, maar in hoogzomer lastiger te telen is. Dan gaat het heel snel 'schieten' zoals dat heet.
Rond augustus gaan de planten over tot de zaadvorming; weer een heel ander proces.
Beste leuk altijd om tijdens een wandeling hierop te letten, want ook de wilde planten gaan hier natuurlijk in mee.

We wensen jullie een goede midzomer en lekkere gerechten, gemaakt van onze biologische producten!

Hartelijke groentjes,
Max en Elsa
Midzomer - Elsa Beskow

Inhoud week 26 (25 juni)

Groentekrat:
Venkel
Broccoli
Courgette
Trostomaat
Sla
Bosui

Fruitkrat:
Appels
Abrikozen
Sinaasappels
Grapefruits

NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.

Meer lezen

Tomatensoep

Ingrediënten voor 4 pers: 750 g tomaten 1 middelgrote ui 1 winterpeen 2 el traditionele olijfolie 70 g tomatenpuree 1 teen knoflook 2 takjes verse tijm 2 rundvleesbouillontabletten 750 ml kokend water Bereiden: Snijd de tomaten elk in 8 parten. Snipper de ui. Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit de …

Meer lezen

Broccoli met gember en sambal

Ingrediënten Stronk broccoli 3 cm verse gember 4 eetlepels sojasaus 1 eetlepel sambal Bereiden Verdeel de broccoli in roosjes. Schil de stronk en snijd in plakjes. Doe alles in een metalen zeef of vergiet en hang die in een pan met een laagje kokend water. Doe de deksel erop en stoom de broccoli in 7 min. beetgaar. Snijd de …

Meer lezen

Venkel-sinaasappelsalade met andijvie en olijven

Ingrediënten: 3 sinaasappels 6 eetlepels olijfolie extra vierge 2 venkelknollen 135 g andijvie 3 eetlepels olijven (kalamata) Bereiden: Boen 1 sinaasappel goed schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers de sinaasappel uit en meng het sap in een slakom met de olie. Breng op smaak met peper en zout. Snijd met een scherp mes de schil en het witte …

Meer lezen
facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet