|
|
|
Augustus zit er alweer bijna op. Dit is echt de tijd van de zonnebloemen en dat is op onze tuin te zien! We hebben dit jaar veel zonnebloemzaad door de groenbemester gemixt waardoor delen van onze tuin nu staan te stralen. Het zijn niet de zelfde zonnebloemen als die je koopt bij de supermarkt of bloemist. Die zijn zo veredeld dat ze geen stuifmeel en zaden meer aanmaken; handig zodat de tafel onder de vaas niet geel wordt van het stuifmeel. Nee, deze bij ons op de tuin zijn echte ouderwetse zonnebloemen en maken dus stuifmeel en zaden aan. We zullen ze dan ook niet oogsten maar gewoon laten uitbloeien op de tuin zodat ze tot lekker vogelvoer worden waar onze gevleugelde vrienden fijn de winter mee in kunnen.
|
Kom vooral eens in de aankomende weken kijken en genieten van onze nazomerse tuinderij! Voor een wandelingetje ben je altijd welkom!
|
Verder treffen jullie hier de inhoud voor aanstaande dinsdag, met heerlijke suikermaïs!
|
|
|
|
|
Inhoud week 35 (29 augustus)
|
Groentekrat: Courgette Bloemkool Peen Palmkool Sla Suikermais
|
Fruitkrat: Appels Pruimen Perziken Druiven
|
NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.
|
|
|
|
|
Geroosterde maiskolf
|
Ingrediënten: 4 maiskolven, 50 g boter of margarine, zout. Voorbereiding De oven voorverwarmen op 200°C of gasstand 4-5.Van de maiskolven bladeren en draden verwijderen.Besmeer de maiskolven met de helft van de boter.Wikkkel elke maiskolf in een stukje aluminiumfolie. Bereidingswijze De pakketjes op een rooster in het midden van de oven leggen en in ± 30 min. gaar bakken. De maiskolven …
|
|
|
|
|
Stevige groentesoep met palmkool
|
Ingrediënten: 400 ml kippenbouillon (evt uit potje) 800 ml kokend water 200 g cavolo nero - palmkolen 3 stengels bleekselderij 150 g quinoa 2 el harissa Bereiden: Breng de bouillon met het water aan de kook. Snijd ondertussen de cavolo nero fijn (de nerf verwijderen). Voeg de cavolo nero, bleekselderij en quinoa toe aan de bouillon en breng opnieuw aan …
|
|
|
|
|
Risotto met palmkool en champignons
|
Ingrediënten: 300 gram risottorijst 500 gr palmkool 400 gr kastanjechampignons 2 kleine uien 3-4 tenen knoflook 1 liter kruidenbouillon Scheutje witte wijnazijn 100 gr grana padano Klein beetje sinaasappelrasp Klein beetje sinaasappelsap Handje geroosterde pijnboompitten 4-seizoenenpeper Olijfolie of rijstolie Bereiden: Snijd de palmkool in kleine stukken (de dikke nerven haal je eraf). Snipper de ui en knoflook en rasp wat …
|
|
|
|
|
Courgettekoekjes
|
Ingrediënten: 800 g courgettes 1 citroen 1 middelgroot ei 100 g Pecorino Romano (kaas) 20 g verse platte peterselie 50 g tarwe- of speltbloem 1 tl peper (versgemalen) 4 el traditionele olijfolie Bereiden: Rasp de courgette grof. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil ervan. Klop het ei los. Rasp de kaas en snijd peterselie fijn. Meng de …
|
|
|
|
|
Bloemkool met groene salsa
|
Ingrediënten: 1 bloemkool een paar blaadjes verse basilicum 5 el extra vierge olijfolie 1½ el balsamico 2 tl mosterd een paar takjes verse platte peterselie 2 augurken 50 g kappertjes 1 teen knoflook ½ tl zout Bereiden: Verdeel de bloemkool in roosjes en kook in ongeveer 5 minuten beetgaar. Doe ondertussen de knoflook met de kappertjes, augurken, peterselie, mosterd, balsamico, …
|
|
|
|
|
Geroosterde bloemkool
|
Ingrediënten: ½ tl mosterdzaad 1 tl korianderzaad 1 tl komijnzaad 1 teen knoflook ½ tl grof zeezout 3 cm verse gember 1 limoen 10 g verse koriander ½ tl chilipoeder 1 tl kurkuma 100 ml Griekse yoghurt 1 bloemkool Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het mosterdzaad, korianderzaad en …
|
|
|
|
|
Bloemkool al forno met mozzarella
|
Ingrediënten: 1 bloemkool 125 g mozzarella 100 g geraspte Parmezaanse kaas 2 tl gedroogde oregano Bereiden: Zet de ovengrill aan of verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes 8 min. in water met zout. Giet af en schep in de ovenschaal. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Leg de kaasplakken op de …
|
|
|
|
|
|