De Antoniushoeve
Beste klanten,

Nog een weekje zomervakantie en dan zit die er voor dit jaar alweer op!
Stiekem is dit de mooiste tijd van het jaar; augustus is de oogstmaand. Het graan wordt van oudsher in augustus geoogst. De pompoenen rijpen af. Na de uitbundige bloei zijn de bloemen overgegaan tot zaden en drogen deze in om vervolgens te vallen op de aarde en te wachten tot de lente.
Doordat de zon lager staat en het (doorgaans) wat koeler is, is augustus ook weer een leuke tijd om de gewassen te zaaien die ook vaak in het voorjaar geteeld worden, zoals raapsteeltjes, verse kruiden die in hoogzomer te snel gaan bloeien...
Doordat de zon lager staat, zijn de kleuren ook veel intenser te beleven in de nazomer.
Kortom een ode aan de Indian Summer (het zal wel liggen aan het feit dat ik in deze tijd geboren ben :D )

Bijgevoegd de inhoud voor aankomende week en ook een sloot recepten ter inspiratie!

Hartelijke groentjes,
Elsa

Inhoud week 35 (30 augustus)

Groentekrat:
Witlof
Bleekselderij
Rode kool
Palmkool
Prei
Sla

Fruitpakket:
Appels
Pruimen
Blauwe bes
Bananen

NB: De inhoud van beide pakketten is onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.

Meer lezen

Mediterrane bleekselderij

Ingrediënten: 1 struik bleekselderij 1 rode ui 1 teen knoflook 4 verse tijm 2 el  olijfolie 400 g tomatenblokjes Bereiden: Maak de bleekselderij schoon en snijd het in schuine stukjes. Pel en halveer de ui en snijd in dunne partjes. Haal de partjes los. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de …

Meer lezen

Gestoomde makreel met bleekselderij en citroensaus

Ingrediënten voor 2 personen 1 gestoomde makreel (ca. 300 g) of 2 lichtgerookte makreelfilets (Alternatief: warm gerookte zalm of verse zalm) 3 stengels bleekselderij 3 gedroogde tomaatjes op olie sap van 1 citroen 1 dl visbouillon (van een tablet) 125 ml slagroom 2 takjes verse tijm (of gedroogd) peper en zout Bereiden: Knip 2 stukken bakpapier van 30 x 30 …

Meer lezen

Stevige groentesoep met palmkool

Ingrediënten: 400 ml kippenbouillon (evt uit potje) 800 ml kokend water 200 g cavolo nero - palmkolen 3 stengels bleekselderij 150 g quinoa 2 el harissa Bereiden: Breng de bouillon met het water aan de kook. Snijd ondertussen de cavolo nero fijn (de nerf verwijderen). Voeg de cavolo nero, bleekselderij en quinoa toe aan de bouillon en breng opnieuw aan …

Meer lezen

Salade met palmkool, linzen en tomaten

Ingrediënten voor één persoon: 1 rode ui een stuk of 6 – 8 bladen palmkool 1 knoflookteentje (of meer!) 10 cherrytomaatjes 1 kopje linzen (gekookt of uit blik) 1 el citroensap 1 el olijfolie peper & zout Bereiding: Snij de rode ui in halve ringen. Was de palmkoolbladeren schoon en snij het harde stuk in het midden, de nerf, er …

Meer lezen

Compote van rodekool, kruidnagel en honing

Ingrediënten: 2 eetlepels olie 25 g boter 4 rode uien (in dunne partjes) 500 g rode kool (fijngesneden) 1 kruidnagel 1 mespunt kaneel 100 ml runderbouillon 4 eetlepels honing Bereiden: Verhit de olie en de boter in een pan met een dikke bodem en fruit de uien hierin tot ze bruin kleuren. Schep de rodekool erbij en voeg de kruidnagel, …

Meer lezen

Kruidige rode kool met sinaasappel

Ingrediënten: 2 el olijfolie 600 g gesneden rode kool 1 tl gemalen nootmuskaat 100 ml kraanwater 2 sinaasappels Bereiden: Verhit de olie in een koekenpan en bak de rodekool met de nootmuskaat 3 min. op middelhoog vuur. Zet het vuur laag, voeg het water toe en laat nog 6 min. met de deksel op de pan stoven. Rasp ondertussen de …

Meer lezen
facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet